Budget:   €  35.00

Praktische info

Schaffensestraat 17 - 3920 Diest

  • +32 13 30 58 05
  • info@wannesraps.be

Betaalkaarten:
Visa | MasterCard | Maestro | Bancontact

Uitbater:
Erwin Bruyninckx

Openingsuren

Ma
Gesloten
Di
12u00 - 14u30 en 18u00 tot 21u30
Wo
12u00 - 14u30 en 18u00 tot 21u30
Do
12u00 - 14u30 en 18u00 tot 21u30
Vr
12u00 - 14u30 en 18u00 tot 21u30
Za
Gesloten
Zo
Gesloten

Wannes Raps: heerlijk eigenzinnige bistronomie met karakter

In 2012 kreeg Diest er een culinaire trekpleister bij: Wannes Raps. Dit is het project van chef en eigenaar Erwin Bruyninkx. Deze autodidact opende zijn bistro na een carrière achter de schermen bij Woestijnvis.

De zaak is gelegen in een oud en klassevol pand in de Schaffensestraat. De naam van de zaak is een verwijzing naar de roemrijke geschiedenis van het pand en de figuur Wannes Raps. Eind 19de eeuw stopte levensgenieter en ambachtsman Wannes hier voor enkele jenevers. Het zouden zijn laatste zijn, want die dag overleed hij. Deze figuur is ook een bekend gezicht uit de voormalige serie Wij, Heren van Zichem en de klassieker van Ernest Claes

Binnen verwijzen de tekeningen en leuzen op de muur (van de hand van Wim Opbrouck) naar die geschiedenis. Het interieur is verder rustig, huiselijk en nostalgisch. Marmeren tafels worden afgewisseld met hout en art deco-elementen.

Nu, zoveel jaren later, is bistro Wannes Raps echt een plek voor ambachtslui en levensgenieters zoals wijlen Wannes. Huisgemaakte gerechten zijn de essentie van het menu. Daarom is het menu ook bewust beperkt. Er is keuze tussen telkens vier voor- , hoofd- en nagerechten. Een driegangenmenu komt aan 40 euro. De tweegangenlunch wisselt elke week (20 euro).

Huisgemaakte wildpaté met wild van bevriende jagers, zelf citroenen konfijten, zuurkool maken of makreel roken, Erwin is een ambachtsman. Zijn huisgemaakte garnaalkroketten zijn ondertussen een begrip geworden tot ver buiten Diest. Ook de steak tartaar en de Dame Blanche met zoute toets zijn vaste onderdelen van de kaart.

Verder wisselen de gerechten op de kaart regelmatig. Erwin kent zijn klassiekers en kiest vaak voor topproducten als uitvalsbasis. Hij geeft ze een eigen draai en houdt van wereldse invloeden. Ravioli van ossobucco, bouchot mosselen met chorizo en lavas, black pepper beef noedels met edamame, limoen-yuzutaartjes, secreto iberico met groene bio-asperges uit Gingelom of fregola met butternut en trompette de la mort zijn maar enkele van de gerechten die op de kaart verschijnen. De porties zijn rijkelijk, de bordschikking zonder franjes, de gerechten smaakvol.

Op de wijnkaart wordt de lijn van de gerechten doorgetrokken. Een beperkte selectie van wijnen (en wijnmakers) met karakter en smaak zijn te verkrijgen per glas of per fles. Er is speciale aandacht voor lokale wijn- en biermakers met producten van Antidoot en Domein Rijnrode.

Wannes Raps, dat is heerlijk eigenzinnige bistronomie “pur sang” met karakter.


Woord : Pieter Declercq

Ben je op zoek naar een geschikte dakwerker uit uw regio: Offertes van dakwerkers vergelijken